Vincent Blondel, nieuwe voorzitter van de Senaat

Tijdens de plenaire vergadering van 21 februari 2025 werd Vincent Blondel eenparig verkozen tot voorzitter van de Senaat van België. De oud-rector van de Université catholique de Louvain (UCLouvain), lid van het Waals Parlement en van het Parlement van de Franse Gemeenschap, wordt zo de 41e voorzitter van deze instelling. Hij behoort tot de partij Les Engagés, en volgt Valérie De Bue op, aan wie hij hulde heeft gebracht.

Vincent Blondel toonde zich enthousiast over zijn nieuwe functie en onderstreepte het belang van de opdracht die hem wacht : “Het is een grote eer om verkozen te worden tot voorzitter van de Senaat. De Senaat is een bevoorrecht forum voor reflectie en dialoog tussen de gemeenschappen en gewesten van ons land. Het stelt parlementsleden uit de gemeenschappen en gewesten ook in staat om een actieve rol te spelen in tal van internationale organen en bij te dragen tot de parlementaire diplomatie, wat hard nodig is in de huidige geopolitieke context.”

De nieuwe voorzitter van de Senaat verklaarde ook dat hij de evolutie van de instelling wil begeleiden: “Het is volstrekt logisch om onze democratie en onze instellingen te vernieuwen, altijd met het oog op meer efficiëntie. De Senaat begint aan een bijzondere zittingsperiode aangezien de federale regering heeft aangekondigd deze instelling tegen de volgende federale verkiezingen te willen afschaffen. Daarvoor is een tweederdemeerderheid in de Kamer en de Senaat vereist. Ik wens dat deze debatten in de Senaat op een grondige en deskundige manier worden gevoerd, op basis van een respectvolle en constructieve dialoog en van luisterbereidheid. We zullen aandacht moeten hebben voor de situatie van het personeel en we moeten ervoor zorgen dat de huidige opdrachten van de Senaat op een efficiënte manier worden voortgezet.

Over Vincent Blondel

Vincent Blondel is ingenieur, heeft een diploma in de filosofie en was onderzoeker in de toegepaste wiskunde aan de Universiteit van Luik, aan de MIT (USA) en aan de UCLouvain. Hij was decaan van de École Polytechnique van de UCLouvain voor hij tot rector van de universiteit werd verkozen van 2014 tot 2024. Als lid van de Academie voor Wetenschappen sloot hij zich aan bij de beweging Les Engagés voor de voorbije verkiezingen. In juni 2024 werd hij verkozen tot lid van het Waals parlement en van het parlement van de Franse Gemeenschap en werd hij aangewezen als senator. Hij heeft bijzondere aandacht voor thema’s die verband houden met zijn bevoegdheden: hoger onderwijs, onderzoek, wetenschap en technologie, artificiële intelligentie, de ruimte, internationale betrekkingen, Europa en defensie. In november laatstleden werd hij verkozen tot voorzitter van de commissie voor wetenschap en technologie van de Parlementaire Assemblee van de NAVO.

Verzoek aan de pers

Voor alle vragen voor een interview of bijkomende informatie, gelieve contact op te nemen met :

Jeanne Degimbe ​
Assistente van de voorzitter van de Senaat ​
0470/25.49.25
assistante-parlementaire@blondel.be

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Senaat

De Senaat is de assemblee van de deelstaten in België. Hij telt 60 senatoren.

De Senaat is op federaal niveau de assemblee van de deelstaten: dit zijn de Gemeenschappen en Gewesten. In de Senaat werken verkozen vertegenwoordigers van de deelstaatparlementen mee aan de federale besluitvorming of nemen er een standpunt over in. De Senaat belichaamt de federale legitimiteit. Via de senatoren kunnen de deelstaten onderling of met de federale overheid in dialoog treden.

De Senaat is, samen met de Kamer, onder andere ten volle bevoegd voor de Grondwet en de wetgeving over de organisatie en de werking van de instellingen van de federale staat en van de deelstaten. De Senaat kan ook informatieverslagen opstellen, in het bijzonder wanneer een regel invloed heeft op die van een ander bevoegdheidsniveau (Staat, Gemeenschappen, Gewesten).


Neem contact op met

Natieplein 1 1009 Brussel België

+32 2 501 70 70

info@senate.be

www.senate.be