Plenaire vergadering - vrijdag 19 april 2024, 9.00u

Plenaire vergadering - vrijdag 19 april 2024, 9.00u

Agenda en praktische informatie

  • Huldebetoon aan Jaak Gabriëls, minister van Staat;
  • Informatieverslag over de verbetering van de procedures voor overheidsopdrachten;
  • informatieverslag over de algemene evaluatie van de effectieve resultaten van de «drugswet» van 24 februari 1921 wat de doeltreffendheid van het drugsbeleid betreft, meer bepaald inzake cannabis;
  • Informatieverslag ter bestrijding van de inmenging door buitenlandse mogendheden met het oog op het ondermijnen van de democratische rechtsstaat;
  • Voorstel van resolutie tot versterking van de strijd tegen economisch partnergeweld;
  • Voorstel van resolutie betreffende de alarmerende en toenemende schendingen van de mensenrechten gepleegd door het Iraanse overheidsregime;
  • Voorstel tot wijziging van artikel 4 van het reglement van de Senaat wat de procedurele waarborgen bij het onderzoek van de geloofsbrieven betreft.

Huldebetoon aan Jaak Gabriëls, minister van Staat

Jaak Gabriëls overleed op 8 april 2024. Hij was een Belgisch politicus, eerst voor de Volksunie, later voor de Open VLD.

Informatieverslag over de verbetering van de procedures voor overheidsopdrachten

Op 12 oktober 2021 besliste de plenaire vergadering van de Senaat om een informatieverslag op te stellen over de verbetering van de procedures voor overheidsopdrachten.

De Belgische Senaat is met zijn expertise en mogelijkheden voor reflectie de ideale plaats om verschillende aspecten van overheidsopdrachten te analyseren: de vereenvoudiging van procedures, de kwaliteit van diensten, betalingstermijnen, de digitalisering van procedures met betrekking tot overheidsopdrachten, het vertrouwenscontract tussen de burger en de publieke vertegenwoordiger en, ten slotte, de noodzaak om de toegang tot overheidsopdrachten voor KMO's te verbeteren.

Het einddoel van het informatieverslag bestaat erin aanbevelingen te doen om het kader voor de verschillende actoren die betrokken zijn bij overheidsopdrachten te verbeteren.

Overheidsopdrachten zijn bij uitstek een transversaal thema. De Federale Overheid is verantwoordelijk voor het vastleggen van algemene regels inzake overheidsopdrachten in overeenstemming met de Europese bepalingen, terwijl de gewesten aanvullende regels kunnen vastleggen.

Informatieverslag over de algemene evaluatie van de effectieve resultaten van de «drugswet» van 24 februari 1921 wat de doeltreffendheid van het drugsbeleid betreft, meer bepaald inzake cannabis

Op 23 april 2021 besliste de plenaire vergadering van de Senaat om een informatieverslag op te stellen over de algemene evaluatie van de effectieve resultaten van de "drugswet" van 24 februari 1921, wat de doeltreffendheid van het drugsbeleid betreft, meer bepaald inzake cannabis.

De wet van 4 februari 1921 betreffende het verhandelen van giftstoffen, slaapmiddelen en verdovende middelen, psychotrope stoffen, ontsmettingsstoffen en antiseptica en van de stoffen die kunnen gebruikt worden voor de illegale vervaardiging van verdovende middelen en psychotrope stoffen, gewoonlijk de "drugswet" genoemd, is ondertussen 100 jaar oud. Ze is vandaag nog steeds van kracht en blijft het belangrijkste referentiepunt voor het Belgische strafrecht met betrekking tot de aanpak van illegale drugs en het gebruik ervan.

Het gebruik van cannabis in het bijzonder wordt al vrij algemeen geïnterpreteerd en behandeld op basis van de wet van 1921. Toch blijft het gebruik gestaag toenemen en groeit de handel in cannabis verder.

De Belgische Senaat, die kan bogen op zijn expertise en analyse- en reflectiemiddelen, is de plaats bij uitstek om dit maatschappelijk debat aan te gaan en om de wet van 1921 te evalueren: hoe is ze geëvolueerd? Biedt ze nog steeds een beschermend en doeltreffend kader, zowel voor de aanpak bij justitie en door de politie, als voor het individueel en collectief menselijk gedrag rond veelvuldig en gediversifieerd druggebruik?

Het gaat hier om een transversale aangelegenheid aangezien alle overheden van ons land hierbij betrokken zijn. Dit onderwerp valt wat veiligheid en preventie betreft rechtstreeks onder het lokale en gewestelijke niveau, bevordering van gezondheid en onderwijs (gelet op het schoolverzuim door drugs) valt onder de gemeenschappen en het beleid met betrekking tot strafvervolging, justitie en gevangenisstraf is federaal.

Informatieverslag ter bestrijding van de inmenging door buitenlandse mogendheden met het oog op het ondermijnen van de democratische rechtsstaat

De plenaire vergadering van de Senaat besliste op 22 april 2022 een informatieverslag op te stellen inzake de bestrijding van de inmenging door buitenlandse mogendheden met het oog op het ondermijnen van de democratische rechtsstaat.

Sinds het laatste decennium werd buitenlandse inmenging door politieke grootmachten een wijdverspreid fenomeen. Met behulp van allerhande middelen (bv. desinformatiecampagnes, cyberaanvallen, ...) pogen instanties de interne democratie van België, maar ook van andere landen, te ondermijnen. Deze buitenlandse inmenging gebeurt praktisch altijd latent zodat de democratische rechtsstaat mogelijks onzichtbaar wordt aangetast. Gezien de ongunstige gevolgen hiervan dient de integriteit van onze democratie beschermd te worden door dergelijke invloeden te verhinderen en door polarisatie tegen te gaan.

De Senaat vormt het ideale forum om dit thema onder de loep te nemen. De instelling heeft immers een adviserende rol met betrekking tot 'transversale' thema's, waarbij er samenwerking tussen de deelgebieden en de federale overheid noodzakelijk is.

Zoals gebruikelijk bij het opstellen van informatieverslagen, kan de Senaat de standpunten en ideeën van deskundigen in het verslag integreren en een stand van zaken opmaken over de algemene situatie in België. Ook kan het informatieverslag de verschillende gevaren en aandachtspunten waarop onze veiligheidsdiensten en de respectieve overheden op moeten focussen onder de aandacht brengen en worden er oplossingsgerichte aanbevelingen geformuleerd die in het beleid kunnen worden geïntegreerd.

Voorstel van resolutie tot versterking van de strijd tegen economisch partnergeweld

Partnergeweld is een plaag die dertien miljoen vrouwen in de Europese Unie (EU) treft, dat wil zeggen één op de drie vrouwen, volgens de statistieken van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten.

Wereldwijd zegt bijna een derde (27 %) van de vrouwen tussen vijftien en negenenveertig jaar die een relatie hebben gehad, dat ze in hun leven zijn geconfronteerd met een of andere vorm van geweld door hun partner.

Deze resolutie roept op de strijd tegen economisch partnergeweld te versterken.

In België is de bestrijding van geweld tegen vrouwen en geweld tussen partners een transversale bevoegdheid. Dit houdt in dat alle beleidsniveaus hierbij betrokken zijn. Zo zijn zowel de federale overheid als de deelstaten bevoegd om op te treden tegen geweld jegens vrouwen en tegen partnergeweld.

Voorstel van resolutie betreffende de alarmerende en toenemende schendingen van de mensenrechten gepleegd door het Iraanse overheidsregime

In het kader van het huidige onrustwekkende tempo waarin Iran executies uitvoert en het Belgische EU-voorzitterschap pleit de resolutie onder andere voor:

  • onmiddellijke maatregelen om het leven van duizenden gevangenen, met name politieke gevangenen, die het risico lopen geëxecuteerd te worden, te redden;
  • het ter verantwoording roepen van de leiders van het Iraanse regime voor vier decennia van misdaden tegen de menselijkheid en genocide;
  • het ondersteunen van de rechten van het Iraanse volk om zich te verzetten tegen het repressieve regime van de mullahs en het streven naar een democratische en seculiere republiek in Iran;
  • het aanwijzen van de Islamitische Revolutionaire Garde Corps (IRGC) als terroristische organisatie. Het bestaan van de groep als een afzonderlijke entiteit stelt buitenlandse regeringen in staat deze aanwijzing te doen zonder dezelfde diplomatieke moeilijkheden die inherent zijn aan de aanwijzing van een regeringsentiteit. Door de IRGC als terroristische entiteit aan te merken zou het verlenen van materiële steun aan de groep strafbaar worden gesteld.

Voorstel tot wijziging van artikel 4 van het reglement van de Senaat wat de procedurele waarborgen bij het onderzoek van de geloofsbrieven betreft

Dit voorstel heeft betrekking op de interne werking van de Senaat.

Praktische informatie

De vergadering start om 9.00u. De zitting zal via livestream te volgen zijn op de website van de Senaat of via het YouTube kanaal van de plenaire vergadering. Beelden kunnen achteraf worden opgevraagd via [email protected].

Voor de pers gelden volgende afspraken:

  • aanmelding gebeurt via Leuvenseweg 7 (bezoekersingang Senaat);
  • de vergadering kan worden gevolgd vanuit de pers- of de bezoekerstribune;
  • het is de pers NIET toegestaan de eerste verdieping van de Senaat te betreden, met uitzondering van het groene salon en een gedeelte van de overloop; deze zijn te bereiken via de Kamer of via de eretrap.
Over Senaat

De Senaat is de assemblee van de deelstaten in België. Hij telt 60 senatoren.

De Senaat is op federaal niveau de assemblee van de deelstaten: dit zijn de Gemeenschappen en Gewesten. In de Senaat werken verkozen vertegenwoordigers van de deelstaatparlementen mee aan de federale besluitvorming of nemen er een standpunt over in. De Senaat belichaamt de federale legitimiteit. Via de senatoren kunnen de deelstaten onderling of met de federale overheid in dialoog treden.

De Senaat is, samen met de Kamer, onder andere ten volle bevoegd voor de Grondwet en de wetgeving over de organisatie en de werking van de instellingen van de federale staat en van de deelstaten. De Senaat kan ook informatieverslagen opstellen, in het bijzonder wanneer een regel invloed heeft op die van een ander bevoegdheidsniveau (Staat, Gemeenschappen, Gewesten).


Senaat
Natieplein 1
1009 Brussel
België