Plenaire vergadering van de Senaat - vrijdag 28 maart 2025, 10.00u

Agenda en praktische informatie

De vergadering start om 10.00u. De zitting zal via livestream te volgen zijn op de website van de Senaat of via het YouTube kanaal van de plenaire vergadering. Beelden kunnen achteraf worden opgevraagd via info@senate.be.

Op de agenda staat:

  • Voorstel van resolutie betreffende de sekse- of genderapartheid ten nadele van vrouwen in Afghanistan sinds augustus 2021 (van mevrouw Viviane Teitelbaum en de heren Gaëtan Van Goidsenhoven, Philippe Dodrimont en Jean-Paul Wahl), nr. 8-56/1. 
  • Voorstel tot invoeging van een artikel 85/1 in het reglement van de Senaat, met betrekking tot de interne melding van inbreuken op het recht van de Europese Unie, nr. 8-93/1.
  • Waarschijnlijk wordt ook, bij de aanvang van de plenaire zitting, de behandeling van een voorstel van resolutie met betrekking tot Oekraïne met hoogdringendheid aan de agenda toegevoegd.

Vrouwen in Afghanistan

In augustus 2021 trokken de strijdkrachten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) en hun bondgenoten zich na meer dan twintig jaar militaire aanwezigheid terug uit Afghanistan. Door hun optreden konden in dat land, naast een verbetering van de veilig- heid en de bestrijding van terrorisme, duidelijke stappen vooruit worden gezet op het vlak van de mensenrechten, met name voor vrouwen en meisjes.

Hun terugtrekking heeft echter geleid tot de snelle te- rugkeer aan de macht van de taliban, met een verontrus- tende achteruitgang van de vrouwenrechten tot gevolg. Onder de vorige, door de internationale gemeenschap gesteunde regering, hadden de Afghaanse vrouwen toegang gekregen tot onderwijs en konden zij geleide- lijk aan deelnemen aan het openbare leven. Miljoenen meisjes konden naar school gaan, vrouwen werkten in openbare instellingen en nieuwe wetten beoogden een betere inbedding van vrouwenrechten in de Afghaanse maatschappij.

Zodra zij weer aan de macht waren, hebben de ta- liban echter beperkende maatregelen opgelegd, die vele verworven vrijheden terugschroefden. Vrouwen werden uitgesloten van verantwoordelijke functies, scholen en universiteiten voor meisjes gingen dicht, en hun bewegingsvrijheid zonder mannelijke begeleider werd zwaar aan banden gelegd. Het ministerie van Vrouwenzaken werd vervangen door het ministerie voor de «Bevordering van deugdzaamheid en de Preventie van zedeloosheid», een repressief orgaan dat de controle op vrouwen opdreef.

Afspraken voor de pers

Voor de pers gelden volgende afspraken:

  • aanmelding gebeurt via Leuvenseweg 7 (bezoekersingang Senaat);
  • de vergadering kan worden gevolgd vanuit de pers- of de bezoekerstribune;
  • het is de pers NIET toegestaan de eerste verdieping van de Senaat te betreden, met uitzondering van het groene salon en een gedeelte van de overloop; deze zijn te bereiken via de Kamer of via de eretrap.

De media-afspraken in het Federaal Parlement zijn terug te vinden op de website van de Senaat.

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Senaat

De Senaat is de assemblee van de deelstaten in België. Hij telt 60 senatoren.

De Senaat is op federaal niveau de assemblee van de deelstaten: dit zijn de Gemeenschappen en Gewesten. In de Senaat werken verkozen vertegenwoordigers van de deelstaatparlementen mee aan de federale besluitvorming of nemen er een standpunt over in. De Senaat belichaamt de federale legitimiteit. Via de senatoren kunnen de deelstaten onderling of met de federale overheid in dialoog treden.

De Senaat is, samen met de Kamer, onder andere ten volle bevoegd voor de Grondwet en de wetgeving over de organisatie en de werking van de instellingen van de federale staat en van de deelstaten. De Senaat kan ook informatieverslagen opstellen, in het bijzonder wanneer een regel invloed heeft op die van een ander bevoegdheidsniveau (Staat, Gemeenschappen, Gewesten).


Neem contact op met

Natieplein 1 1009 Brussel België

+32 2 501 70 70

info@senate.be

www.senate.be