Colloquium "Deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog: aanbevelingen van de Groep van wijzen"

Senaat, 21 mei 2025, 9.30u - 14.00u

Op donderdag 27 januari 2022 gaven de Senaat en de minister van Mobiliteit opdracht aan het Centrum voor de Studie van Oorlog en Samenleving (CegeSoma), om een onafhankelijk onderzoek te voeren naar de rol van NMBS in de konvooien die de Duitse bezetter organiseerde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eind 2023 werden de resultaten van deze studie in de Senaat gepresenteerd. De federale regering heeft, op voorstel van de minister van Mobiliteit, een Groep van Wijzen opgericht die zich heeft gebogen over de opvolging van de conclusies van deze studie.

Op vrijdag 17 januari 2025 heeft deze Groep van Wijzen zijn aanbevelingen in de Senaat voorgesteld. De groep deed dertig concrete aanbevelingen aan de regering over hoe we collectief, waardig en integer de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor deze donkere bladzijde uit onze geschiedenis. Deze aanbevelingen werden opgedeeld in drie thematische luiken: Waarheid, Overdracht en Herstel.

Op woensdag 21 mei 2025 zal in het halfrond van de Senaat een colloquium plaatsvinden, waarbij deze aanbevelingen door een uitgelezen panel van experten uitgebreid toegelicht en besproken zullen worden. 

De pers is uitgenodigd om aan dit evenement deel te nemen. Ingang via Leuvenseweg 7, 1000 Brussel. Inschrijving via info@senate.be ten laatste tegen 20 mei 2025.

Het colloquium kan worden gevolgd via het YouTube kanaal van de Senaat.

Het programma:

9u30

Welkomstwoord door Vincent Blondel, voorzitter van de Senaat

9u40

Voorstelling van de aanbevelingen van de Groep van wijzen door de rapporteurs

 

Moderator: Christian Laporte

10u00

Ronde Tafel 1: Waarheid

Sophie Dutordoir (gedelegeerd bestuurder NMBS) – Bruno De Wever (professor emeritus UGent)

10u45

Ronde Tafel 2: Overdracht

Guido Gryseels (voormalig algemeen directeur KMMA) – Tomas Baum (directeur Kazerne Dossin) – Valérie Rosoux (professor UCLouvain)

11u30

Ronde Tafel 3: Herstel

Bénédicte Frankinet (voormalig ambassadeur) – Philippe Markiewicz (voorzitter Centraal Israëlitisch Consistorie) – Philippe Hensmans (voormalig directeur Amnesty International België)

12u15

Toespraak van Jean-Luc Crucke, minister van Mobiliteit, Klimaat en Ecologische Transitie, belast met Duurzame Ontwikkeling

12u30

Conclusies door Françoise Tulkens, voorzitster van de Groep van wijzen

12u45

Lunch

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Senaat

De Senaat is de assemblee van de deelstaten in België. Hij telt 60 senatoren.

De Senaat is op federaal niveau de assemblee van de deelstaten: dit zijn de Gemeenschappen en Gewesten. In de Senaat werken verkozen vertegenwoordigers van de deelstaatparlementen mee aan de federale besluitvorming of nemen er een standpunt over in. De Senaat belichaamt de federale legitimiteit. Via de senatoren kunnen de deelstaten onderling of met de federale overheid in dialoog treden.

De Senaat is, samen met de Kamer, onder andere ten volle bevoegd voor de Grondwet en de wetgeving over de organisatie en de werking van de instellingen van de federale staat en van de deelstaten. De Senaat kan ook informatieverslagen opstellen, in het bijzonder wanneer een regel invloed heeft op die van een ander bevoegdheidsniveau (Staat, Gemeenschappen, Gewesten).


Neem contact op met

Natieplein 1 1009 Brussel België

+32 2 501 70 70

info@senate.be

www.senate.be